Takto vypadají nové plastové sedačky v tramvaji.

TRAMVAJE - Takto vypadají nové plastové sedačky

17.04.2014 16:01

Pražský dopravní podnik odstartoval výměnu textilních sedaček v prostředích MHD. "Jedná se o retro kombinaci plastových sedaček v červeném a šedém provedení," napsala webu Metro.cz čtenářka Anežka Sedlická s tím, že fotku pořídila v tramvaji na lince číslo 5 a pochvaluje si sezení na čistém místě.

Mnohem lépe udržovatelný materiál nahrazující původní textilní sedák je prvním hmatatelným výsledkem loňské ankety, v níž se dopravní podnik cestujících ptal, na čem by si přáli v MHD sedět. V případě nové sedačky na první pohled cestující pozná, zda je nějak znečištěná a bude rovněž méně náročná na údržbu. Po obojím cestující dlouho volali. Barevností novinka lehce připomíná charakteristický interiér legendárních vozů T3 dodávaných od roku 1964 s typickými a oblíbenými laminátovými sedačkami.

Mluvčí dopravce Aneta Řehková webu Metro.cz potvrdila, že nejde o testovací verzi, ale takto už vypadá definitivní zvolené řešení. "V současné době jsou textilní sedačky, respektive jejich sedáky a opěráky průběžně měněny v rámci cyklických prohlídek v Ústředních dílnách Hostivař," popsala Řehková. Plastová kostra sedačky zůstala původní. "Podoba, v jaké čtenářka viděla sedačky, je finální. Postupně budou tyto sedačky měněny i v dalších vozech a jejich výskyt se bude zvyšovat," doplnila Řehková.

"Vzhledem k tomu, že provádíme výměnu v rámci cyklických prohlídek, jsme schopni je vyměnit na přibližně 40 až 50 vozech ročně. Z toho vyplývá, že postupná výměna bude dokončena v horizontu pěti až šesti let," nastínila mluvčí. První vůz s novými sedáky byl uveden do provozu v průběhu března. "V současné době máme hotové čtyři vozy," uzavřela Řehková.

 

Autor: METRO.cz