ROPID - Zlevněné roční kupony na pražskou MHD si koupilo 17 000 lidí

03.07.2015 14:32

Zlevněné roční kupony na pražskou MHD si již koupilo přes 17 000 cestujících. „Počet prodaných kuponů dnes skokově roste,“ řekl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Vyrovnal se tak výpadek předplatitelů, kteří se na přelomu roku rozhodli počkat na slevu jízdného, kterou slíbili politici. Od prvního dne prázdnin mohou jezdit na roční kupony za 3650 korun místo původních 4750 korun. Roční kupony si každý rok v průměru koupí 160 000 cestujících. Od loňského září do letošního ledna kvůli slibované slevě odložilo koupi ročního kuponu asi 15 000 cestujících.

K dispozici byla zatím jen elektronická forma kuponů. Lidé je mohou kupovat přes e-shop nebo u přepážek. V papírové podobě je kupon k dostání ode dneška. Za prvních několik hodin si jej koupilo přes 500 cestujících. U majitelů opencard se zlevněné jízdné netýká anonymních karet, ale jen těch vydaných na jméno.

Pes jede zdarma

Cestující si pro zlevněné kupony chodí spíš na předprodejní místa, kde si jich do dnešního odpoledne koupili skoro 12.700. Přes internetový obchod se prodalo 5520 kuponů. „Jsem přesvědčen, že bude majitelů ročních kuponů dál přibývat,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Pro Prahu bude znamenat snížení jízdného propad asi 400 milionů korun ročně, letos to tedy bude asi polovina. Dopravní podnik, který je největší firmou v majetku města, vloni přepravil 1,16 miliardy cestujících, na jízdném utržil 4,4 miliardy korun. Od města dostala firma na provoz asi 11,61 miliardy korun.

Na základě předvolebního slibu nové pražské koalice pojede od července zdarma i jeden dospělý, který s sebou bude mít dítě ve věku do tří let. Zadarmo se v MHD svezou také psi.

 

Autor: METRO.cz