https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Tel_Aviv_parking_lot.jpg

P+R - Letos v metropoli nepřibude ani jedno stání

14.07.2015 16:14

Další parkovací místa se na záchytném parkovišti P + R začnou stavět až příští rok, a to na Černém mostě. Letos nevznikne ani jedno nové místo. Parkoviště na okrajích města, které slouží zejména lidem dojíždějícím do Prahy za prací, jsou ale trvale přeplněná. Dlouhodobě se mluví o tom, že kapacita není dostatečná.

„Ostatní projekty jsou ve fázi EIA, studií nebo investičních záměrů,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Kolik parkovacích míst by tak v budoucnu mělo v metropoli přibýt, nedokázala Lišková říct.

Podle údajů z EIA by další hlídané parkoviště s více než tisícovkou míst mohlo vzniknout na Chodově. Naopak sešlo z plánu postavit P+R na Smíchově. V posledních měsících se diskutuje zejména o chybějících parkovacích kapacitách u nově zprovozněných stanic metra A.

Nejvytíženější jsou parkoviště na Chodově a v Letňanech

Technická správa komunikací podle výroční zprávy spravuje 16 záchytných parkovišť s celkovou kapacitou přes 3000 stání. Nejvytíženější parkoviště jsou na metru C, například na Chodově nebo v Letňanech. Parkoviště jsou primárně určena pro mimopražské řidiče, kteří zde zanechají svůj automobil a dále do centra Prahy jedou MHD.

Cena za stání na parkovištích P+R zapojených do systému MHD činí 20 korun. Podle údajů Technické správy komunikací jsou parkoviště pro město dlouhodobě ztrátová. Z ekonomické bilance vyplývá, že Praha vloni na správě stání prodělala přes 14 milionů korun.

 

Autor: METRO.cz