https://i.metro.cz/14/101/mecl6/ROW564741_toaletymustek1.JPG

METRO A - Dopravní podnik otevřel nejmodernější veřejné toalety v metru

01.10.2014 17:12

Příští rok pražský dopravní podnik opraví polovinu toalet ve vestibulech metra, začne těmi v centru. Dnes otevřel dvoje ve stanici Můstek u vstupů na linku A, v listopadu přibudou další u vstupu na linku B z Jungmannova náměstí. Vedení dopravního podniku o tom informovalo při dnešním slavnostním otevření toalet. Celkem jich je ve stanicích metra v provozu 57.

První překvapení čeká hned u vstupu. Kdo nevhodí desetikorunu do turniketu, dál se nedostane. Toto opatření má zvýšit bezpečnost pro uživatele a zamezit, aby se v prostorách toalet pohybovaly osoby, které nezaplatí příslušný poplatek. Modernizace toalet na Můstku je jen první částí velkého plánu na modernizaci toalet v metru. Příští rok plánuje dopravní podnik opravit polovinu záchodů ve vestibulech metra.

Oprava toalet se odkládala dlouhé roky

„Víme, že úroveň toalet v metru není dobrá. Dlouhé roky byla tato záležitost odkládána pro nedostatek finančních prostředků,“ uvedl generální ředitel dopravce Jaroslav Ďuriš. „V příštím roce plánujeme zahájit modernizaci toalet, které se nacházejí ve vestibulech nejvytíženějších stanic metra v širším centru města, mezi něž patří Jiřího z Poděbrad, Anděl, Karlovo náměstí nebo Náměstí republiky,“ slíbil .

Rekonstrukce toalet prvních dvou opravených toalet stála 4,5 a 3 miliony korun. Náklady jsou podle ředitele Ďuriše vyšší i proto, že bylo potřeba vyřešit nejen rekonstrukci toalet samotných, ale i některé technologické prvky. Součástí dámských i pánských toalet je také přebalovací pult. Za použití se platí deset korun.

 

Autor: METRO.cz