https://i.metro.cz/14/091/mecl6/ROW55b4f5_hodiny.jpg

METRO A - Cestující v metru už brzy ve stanicích uvidí odpočet

13.09.2014 10:53

Cestující v metru čeká na podzim jedna velká novinka. Ve stanici se nedozví jen kdy souprava odjela, ale i za jak dlouho přijede další. Celý systém nyní dopravní systém postupně testuje a ve stanicích většinou prozatím ukazuje údaj o aktuálním čase.

Hodiny na panelu, který dříve oznamoval jen textové informace, o tom že souprava míří do vozovny nebo že končí na jiné, než obvyklé konečné, zaujaly v posledních dnech několik čtenářů metra. „Všiml jsem si toho ve stanici Muzeum. Panel dřív čas neukazoval,“ napsal čtenář Alexandr Maximov. Další cestující novinku chválí. „Mnoho cestujících hodinky nenosí, a tak je určitě tahle novinka potěší. Snad se to časem rozšíří do dalších stanic,“ napsal čtenář Šimon Hlinovský. „Dnes v 15.55 jsem čekal na metro ve stanici Jiřího z Poděbrad a namísto informace o konečné stanici se na informačním panelu zobrazoval čas. Bohužel nešel správně,“ doplnil Tomáš Tichý.

Panely budou zatím vypnuté

Panel toho má ale brzy ukázat mnohem víc než jen kolik je hodin, a to sice kdy přijede do stanice další souprava. Změny a novinku potvrzuje i dopravní podnik. „Zobrazený nástupištní panel časový údaj původně opravdu nezobrazoval. Nyní se tato zařízení ve stanicích metra na lince A připravují na slíbené zobrazování času do příjezdu následujícího vlaku,“ řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Práce podle ní provádí souběžně několik firem a každý zvolil jinou metodu testování. „Aby se nezobrazovaly nepřesné či matoucí údaje, což se v průběhu testování také může stát, jsou panely teď většinou až do ukončení prací vypnuty,“ dodala Řehková.

 

Autor: METRO.cz