https://i.metro.cz/14/023/mecl6/RAB517cef_Gottwaldova_740000_01_tLAvozovA_vlak.jpg

GALERIE - Startují oslavy 40. narozenin pražského metra

14.04.2014 12:02

Přijďte si zavzpomínat na doby, kdy pražské metro mělo jednu trasu, devět stanic a soupravy jen tři vagony. Už za měsíc, ve dnech 5. až 9. května, proběhnou oslavy 40. výročí zahájení provozu metra. "Těchto několik dnů bude příležitostí připomenout si, že metro slouží Pražanům už čtyři desetiletí a že zasáhlo nejen do života Pražanů, ale i tisíců zaměstnanců dopravního podniku," vysvětluje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Na tyto dny připravil dopravní podnik řadu doprovodných akcí a překvapení, které budou oslavy provázet.

Podle scénáře by měly oslavy začít 5. května, a to zahájením výstavy Jak se stavělo metro ve stanici Florenc. "Všechny nadšence techniky zajisté potěší také den otevřených dveří, při kterém si budou moci projít zázemí depa Kačerov. Na vlastní oči si prohlédnou historické i současné soupravy metra, servisní místo a například i speciální manipulační techniku," dodává Řehková.

V dalších dnech bude pokračovat oblíbená akce Hudba v metru, kdy se díky spolupráci s konzervatoří Jaroslava Ježka představí na tři desítky kapel. Dopravní podnik také vydá unikátní publikaci – dvoudílnou Encyklopedii MHD v Praze. Bude mít podobu dvou šanonů – první díl bude patřit obecné historii adruhý katalogu vozidel MHD.

 

Autor: METRO.cz