https://i.metro.cz/14/012/mecl6/JBS50900a_58_Radnice_nAstupiLtA_det_bar.jpg

GALERIE - Metro mělo jezdit v Praze už před válkou

15.01.2014 17:23

Na letošek připadá významné výročí - 9. května 1974 se otevřela první trasa metra. Zatímco londýnské metro je staré 150 let, to pražské jen čtyřicet. Plány na něj ale pocházejí už z 19. století. "První přišel s myšlenkou podzemní dráhy v roce 1898 Ladislav Rott," vysvětluje historik Pavel Fojtík z Archivu dopravního podniku. Známý obchodník tehdy stavbu podzemní dráhy neúspěšně navrhl městské radě. Navrhoval využít prací na kanalizaci a asanaci Starého Města a zároveň zahájit stavby tunelů.

Staré plány na trasy metra se shodují s realitou

Další plány pocházejí z roku 1912, ale ten pravý rozkvět pro plánování přinesla až doba první republiky. Objevily se návrhy jak pro metro, tak i pro podpovrchovou, tehdy "poddlažební" tramvaj. Počet linek se pohyboval od tří do čtyř a do velké míry se shodoval se současnými trasami metra.

Nejdále došel projekt M Konsorcia stavebních firem z roku 1941. "Tento návrh už nebyl pouhou studií, ale jednoznačně nejlépe připraveným projektem na řešení dopravy v Praze, s řádnou projekční přípravou," potvrzuje Fojtík. Soupravy po trase Dejvice–Pankrác měly začít jezdit už v roce 1945. Plán nebyl uskutečněn jen vinou války a poúnorových změn.

Přeplněná metropole, kde tramvaje už nestíhaly nápor cestujících, ale podzemní dráhu potřebovala. V šedesátých letech se ještě plánoval přesun tramvají pod zem, od roku 1968 pak metro, tak jak ho známe dnes.

 

Autor: METRO.cz