https://i.metro.cz/14/022/mecl6/AVA514a12_F092456_01.jpg

DPP - Dopravní podnik zkouší nové označovače lístků

19.02.2014 20:01

Nastupujete do autobusu a chcete si štípnout lístek. Místo klasického žlutého označovače, na který jste byli doposud zvyklí, ale koukáte na moderní přístroj s dotykovým displejem. Pokud jste na takový označovač lístku narazili, pak můžete hovořit o štěstí.

V Praze se totiž nachází pouze v jediném autobusu. "Jedná se celkem o čtyři zkušební vzorky označovačů nového typu zapůjčených firmou Mikroelektronika," říká mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. "Proti předchozímu typu má tento označovač více funkcí, které lze nastavit dle přání zákazníka, nemluvě o možnostech barevného displeje," dodává Řehková.

Jeden přístroj stojí 15 tisíc korun

Zda však do budoucna budou moderní přístroje na štípání lístku ve všech vozech, zatím není jasné. "K nákupu většího množství nových typů označovačů může dojít pouze v případě nákupu nových autobusů nebo v okamžiku, kdy by bylo nutné změnit koncepci odbavovacího a informačního systému, ve kterém by stávající označovače nemohly plnit požadované funkce," vysvětluje Řehková.

Pokud se však nové štípače osvědčí, mohly by se objevit v nově koupených vozech. "Ve chvíli, kdy jsou označovače součástí dodávky nového vozidla, tak jejich cenu neřešíme, protože nás zajímá jen celková cena vozu," říká Řehková s tím, že obecně se cena jednoho označovače na lístky pohybuje okolo 15 tisíc korun.

 

Autor: METRO.cz