TRAMVAJE - Dopravní podnik si vás zítra spočítá

08.04.2014 19:46

V Praze budou ve středu a částečně ve čtvrtek sečteni všichni cestující v tramvajích. Údaje mají sloužit pro další plánování městské hromadné dopravy v Praze. "Do akce se zapojí více než 1200 lidí," uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje městskou hromadnou dopravu. Naposledy se podobná akce konala v roce 2011, kontroloři tehdy napočítali přes milion cestujících. Sčítat se také bude v části příměstských autobusů.

Akci pořádá Ropid ve spolupráci s pražským dopravním podnikem a se sčítáním pomohou také studenti Střední průmyslové školy dopravní. Cestující budou sečteni ve všech soupravách na všech 22 denních tramvajových linkách. "Do průzkumu se zapojí přibližně 850 sčítačů z řad studentů střední dopravní školy, kteří se akce zúčastní v rámci své odborné praxe," uvedl dopravní ředitel dopravního podniku Ladislav Urbánek. Sčítat také bude dalších 420 pracovníků večerních směn DPP a Ropid.

V každé tramvají bude jeden sčítač

"V každé tramvajové soupravě bude přítomen jeden sčítač s formulářem, do kterého bude na každé zastávce zaznamenávat počet vystupujících a nastupujících cestujících včetně aktuální obsazenosti vozidla," uvedl Petr Ježdík z Ropidu. V případě dvou vozové tramvaje bude obsazenost druhého vozu dopočítána podle předem určeného koeficientu.

Podle Drápala bude letošní průzkum částečně ovlivněn výlukou tramvají v Holešovicích a Troji. Údaje za tyto linky by měly být doplněny po skončení výluky. Ropid získané údaje použije k plánování tramvajové dopravy včetně kapacity linek, data poslouží také jako podklady pro úpravy tramvají v Praze 6 po spuštění prodlouženého metra A. Zároveň budou sčítáni cestující v příměstských autobusových linkách PID mezi východní Prahou a Středočeským krajem, které začínají číslicemi 3 a 4.

 

Autor: METRO.cz