AKCE - Žádné těhotenské placky se zatím nechystají

09.11.2014 19:11

Žádné placky ani kampaně za větší ohleduplnost k budoucím matkám se v MHD nechystají. Polovina žen by je ocenila, druhou polovinu ale pouhá představa nošení těhotenských odznaků rozpaluje doběla. To vyplynulo nejen z reakcí čtenářů webu Metro.cz, ale také z ankety, kterou před časem vyhlásil dopravní podnik.

Ten se snažil zjistit, zda by těhotné ocenily placky značící jejich graviditu, aby je ostatní cestující lépe rozpoznali a ochotněji pouštěli sednout. Deník Metro teď zase zjišťoval, zda tento nemálo kontroverzní nápad někdy čeká realizace.

„Odznaky jsme se rozhodli nezavádět, protože anketa vyšla půl na půl,“ říká mluvčí dopravce Jiří Štábl. „Snažili jsme se upozornit na potřebu větší ohleduplnosti k těhotným a myslím si, že i díky medializaci to svůj účel splnilo,“ doplnil mluvčí.

Firma také následně zvažovala spustit kampaň za větší galantnost v prostředcích hromadné dopravy, na tu ale minimálně v tomto roce také nedojde.

„V příštím roce ale zcela jistě něco podobného přichystáme,“ napíná mluvčí. Z ankety však také vyplynulo, že přes osmdesát procent těhotných mělo zkušenost stím, že je ostatní cestující sednout nepustili. Mělo by se s tím něco dělat?

„Slušnost je primárně o výchově,“ říká k tomu Petr Dolínek, který má mít vnové radě na starost dopravu. On sám žádným velkým zastáncem zavádění zmiňovaných těhotenských odznaků není. „Nemám na ty odznaky ještě názor. Nevím, jestli by se ženy neměly spíš prokazovat těhotenským průkazem,“ dodal Dolínek pro deník Metro.

 

Autor: METRO.cz