TRAMVAJE - Letos se v Praze nebudou stavět nové tramvajové tratě

09.01.2015 16:56

Už příští týden se sejdou obyvatelé sídliště Dědina, aby se vyjádřili k nové tramvajové trati. Ta má přivést k jejich domům tramvaj. „Příprava stavby tramvajové trati Divoká Šárka–Dědinská se právě nachází ve fázi řízení EIA. Jeho výsledky budou zapracovány do dokumentace pro územní řízení,“ potvrzuje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Setkání, které je součástí posouzení vlivů na životní prostředí, se uskuteční 15. ledna od 15.30 v sále ZŠ Dědina.

Lidé tramvaji nefandí

Prodloužení tramvajové trati o pět zastávek nemá mezi místními velkou podporu. Ti se bojí zvýšeného hluku, ztráty parkovacích míst a ­vzniku nové křižovatky.„Chápeme jejich obavy, ale doufám, že se podaří přesvědčit místní o důležitosti tratě,“ řekla zástupkyně starosty Prahy 6 pro dopravu Petra Kolínská. Podle původních plánů měla výstavba nové trati začít ještě letos, ale začne nejdříve příští rok. Dalším místem, kam by už brzo mohly být prodlouženy tramvajové koleje, je Holyně a ­Slivenec. Příprava projektu je dokonce dál než tratě na Dědinu. Ale i tady se začne stavět nejdříve příští rok.

Podle dopravního podniku letos žádná stavba zcela nové tramvajové tratě určitě nezačne. „V tuto chvíli máme připravenou rekonstrukci tramvajové trati v Plynární ulici, tedy tu poslední etapu, kterou bychom letos chtěli dokončit,“ řekla Řehková. Podle mluvčí se intenzivně pracuje na přípravě rekonstrukce tramvajové trati v ulici Bělehradská. V ulici, kterou jezdí tramvaj z Vinohrad do Nuslí, má být opraven i navazující most přes Botič, který je v havarijním stavu. „Rozpracováno je i několik dalších rekonstrukcí, ale je ještě předčasné o nich hovořit,“ uzavřela Řehková.

 

Autor: METRO.cz